Badkamer Nieuws
Image default
Baden

Biofilm, hoe kom ik er vanaf?

Een vies plakkerig laagje rond waterleidingen en afvoeren is niet zo maar een laagje vuil. Dit plakkerige laagje wordt ook wel biofilm genoemd en is te vinden in badkamers, bij aquariums maar ook in bubbelbaden. Dit slijmerige, plakkerige laagje kan gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Biofilm kan zich ook op een wond hechten met alle kwalijke gevolgen van dien. Niet alleen het bestrijden van biofilm is belangrijk, maar het kan ook worden voorkomen. Bescherm bijvoorbeeld items in de badkamer tegen biofilm, dit is niet moeilijk en moet gebeuren om een gezonde leefomgeving te behouden.

Een kleine stad met bacteriën

Biofilm bestrijden begint met het regelmatig doorspoelen van leidingen en alles goed schoonhouden. Waar vocht en temperatuur samen komen ontstaan ophopingen van micro-organismen. Dit is een volkomen natuurlijk proces.   De bacteriën die er zijn worden aangevallen en opgegeten door andere eencellige micro-organismen. Het enige wat de bacteriën kunnen doen is een slijmlaag vormen om de aanvallers op afstand te houden. Door het slijm plakken alle bacteriën goed aan elkaar. Niet alleen rondom kranen en vochtige afdichtingen kan dit ontstaan, maar ook in leidingen waarin water stilstaat. Omdat bacteriën zich ook via onze gehoorgangen ons lichaam kunnen binnendringen is voorkomen beter dan genezen.

Biofilm, een taaie strijd

Alles goed desinfecteren is dus erg belangrijk. Het ontsmetten voorkomt dat er een biotoop ontstaat waar bacteriën zich in gaan vestigen. Eerst moet de plakkerige slijmlaag worden verwijderd voordat er verder kan worden ontsmet. Watter is een bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame desinfectie. Specialisten hebben niet alleen de kennis in huis om iets grondig te verwijderen, maar ze hebben ook de geschikte materialen hiervoor. Inmiddels zijn er heel wat biologische desinfectiemiddelen in gebruik. Deze zijn biologisch afbreekbaar. Op deze manier krijgt het milieu ook minder te verduren.

 

Voorkomen van Biofilm

Naast het goed schoonhouden van apparaten, machines en oppervlakten zijn er nog andere hulpmiddelen te vinden in de strijd tegen biofilm. Oppervlaktes kunnen worden voorzien van een speciale coating. Door de coating krijgen bacteriën geen kans om zich te hechten op het oppervlak. Installaties zoals sauna’s en bubbelbaden hebben allemaal hun eigen onderhoudsmomenten. Of er nu water moet worden ververst of de leidingen moeten worden gereinigd, schoonmaakonderhoud is van levensbelang.