Badkamer Nieuws
Image default
Sanitair

Ecologisch vloeibaar wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel vs. waspoeder

Wasmiddelen hebben we allemaal nodig in huis voor de dagelijkse wasjes. Maar welke wasmiddel gebruik jij? En waarom? Het voelt alsof iedere keer wanneer je naar de supermarkt gaat, er weer nieuwe aanbieders en merken te koop staan in de schappen. Lastige keuze, toch? Of blijf jij juist altijd trouw aan de dezelfde wasmiddel? We snappen heel goed dat je niet zomaar overstapt als je tevreden bent met je huidige wasresultaat. Aan de andere kant, als je nooit iets anders probeert weet je ook niet of het product wellicht veel beter is. Belangrijkste is toch wel dat de kleding die je wast een frisse en stralend schoon en wit resultaat oplevert. Maar hoe zit dat met het milieu? Kun je ook duurzaam wassen? En wat is beter, vloeibaar of poeder? Antwoorden op deze vragen lees gauw verder!

Waarom kiezen voor vloeibaar wasmiddel

laten we meten beginnen waarom vloeibaar wasmiddelen zo populair zijn, en dat komt omdat ze vooral heel gemakkelijk zijn in gebruik en dosering. Waspoeder goed doseren blijft toch altijd een dingetje, dat heb je zelf vast ook eens ervaring. Er valt altijd net iets buiten het bakje en hoeveel is precies 15, 20 of 30ml? Andere voordelen van vloeibaar wasmiddelen zijn:

  • Bij wassen op lage temperaturen heeft het een beter effect en geeft een schoner resultaat;
  • Vloeibaar wasmiddel lost beter op in water, waardoor je ook bij een kort wasprogramma een goed en schoon resultaat krijgt. Er zijn geen zeepresten en je bespaart tevens energiekosten;
  • Laat doordat het makkelijk oplost heb je dus vlekken op je kleren;
  • De verpakking is vaak handzamer en compacter, wat makkelijker in gebruik is en ook ruimte scheelt in je voorraadkast.

De liefhebbers voor waspoeder kiezen dit omdat…

Waspoeder kent vooral een trouwe fanbase. Waspoeder was er altijd al, veel eerder dan vloeibaar en vooral de oudere generaties kennen niet anders. Maar waspoeder kent vooral onderstaande voordelen.

  • Waspoeder is in volume goedkoper, waardoor je veel kunt besparen in de kosten. Vooral bij grootverpakkingen!
  • Waspoeders kunnen krachtiger werken omdat ze veelal meer stoffen bevatten dan vloeibaar. Het wasresultaat is daarom frisser en dat vinden veel mensen wel erg prettig;
  • Vooral op hoge temperaturen is wassen met waspoeder veel effectiever;
  • Het bevat minder schadelijk stoffen voor het water dan vloeibaar wasmiddel en is dus daarom beter voor het milieu.

Een opkomende trend in wassen is het gebruik van ecologische wasmiddelen. Deze bevatten aanzienlijk minder chemische toevoegingen zoals parabenen, kleur- en geurstoffen. Een van de eerste en meeste bekende merk is Klok. Een Nederlandse zeepmerk uit Deventer.

Wat is ecologisch wassen dan?

Ecologisch wassen betekent dat het wasproduct op een zo natuurlijk mogelijke basis is ontwikkeld. Dankzij een speciale formule die Klok door de jaren heen continu heeft doorontwikkeld, worden er zoveel mogelijk biologische bestanddelen gebruikt om algen vorming in het water tegen te gaan. Ook bevat het geen kleur- en geurstoffen zodat het product ook huidvriendelijk is. Daarnaast is het de bedoeling om verpakkingsmateriaal terug te brengen naar een minimum, om afval te minimaliseren.

Wat is een goed was advies om te volgen?

Uiteraard ben je benieuwd wat nu ‘het beste’ is om te gebruiken. Maar wat over het algemeen een goede leidraad is om aan te houden is om vloeibaar wasmiddel af te wisselen met waspoeder en om zo nu en dan je wasjes te draaien op een hoge temperatuur. Denk hierbij aan 60 tot 70 graden Celsius. Waarom? Dan weet je zeker dat de trommel en kuip goed schoon worden en overgebleven zeepresten goed oplossen in water. Zo behoud je een schone wasmachine die lang meegaat én een vlekvrije wasresultaat voor je kleding.

https://www.klok-eco.nl/