Badkamer Nieuws
Image default
Baden

Hoe u problemen met zonnepanelen kunt diagnosticeren in 5 eenvoudige stappen

Omdat de meeste huiseigenaren fotovoltaïsche zonnepanelen (PV) installeren voor de financiële besparingen, is de meest voor de hand liggende manier om te bepalen of uw panelen werken, te kijken naar uw energierekening. Als het overzicht van deze maand aanzienlijk hoger is dan dat van vorige maand, weet je dat er iets mis is.

Het is intuïtief logisch.

Maar deze strategie is eigenlijk een van de slechtste manieren om te zien of je zonnepanelen werken naar behoren of niet – om verschillende redenen:

 • Het kan zijn dat u uw volgende energierekening pas wekenlang ontvangt. En als uw zonnestelsel niet goed functioneert, kunt u een fortuin uitgeven om erachter te komen.

 • Het zonne-opwekkingspotentieel varieert het hele jaar door – dankzij seizoensschommelingen en de veranderende positie van de zon, je kunt zelfs grote verschillen van dag tot dag zien.

 • De tarieven voor nutsvoorzieningen zijn constant in beweging, wat betekent dat hogere uitgaven een nauwkeurige weerspiegeling kunnen zijn van hogere prijzen – niet van zonneprestaties dips.

 • Maandelijkse overzichten van nutsvoorzieningen vertellen alleen wat u aan het net teruglevert – en niet hoeveel zonne-elektriciteit uw systeem heeft gegenereerd voor gebruik in huis.

 • De zonne-elektriciteit die u wel naar het elektriciteitsnet stuurt, is niet altijd gespecificeerd, waardoor het moeilijk is om de gezondheid van uw PV-systeem echt te analyseren.

Het ergste is nog dat zelfs de meest gedetailleerde en nauwkeurige opgaven van nutsbedrijven u niet kunnen vertellen wat uw zonneproductie zou moeten zijn. Een consistente rekening kan bijvoorbeeld betekenen dat uw PV-systeem consequent ondermaats presteert en geen potentiële besparingen oplevert.

Dit betekent niet dat u niet periodiek naar uw energierekeningen moet kijken. Maar deze uitspraken kunnen u niet waarschuwen voor onderliggende problemen, en ze kunnen u ook niet helpen deze op te lossen.

Gelukkig is het mogelijk om alle giswerk te elimineren met de 5 doe-het-zelftips hieronder. Deze hebben betrekking op de meest waarschijnlijke redenen waarom uw zonnepanelen niet werken – en hoe u deze problemen het beste zelf kunt oplossen.

Stap 1: Controleer uw stroomonderbrekers

Niet waar haat het als je de technische ondersteuning belt en ze willen zeker weten dat de computer die je probeert op te lossen is aangesloten en ingeschakeld? Het is beledigend. Maar deze ondersteuningsmedewerkers moeten het vragen omdat een “off” pc een van de meest voorkomende redenen is waarom de computer van een gebruiker niet werkt.

Hetzelfde geldt voor stroomonderbrekers – dat wil zeggen de kleine zekeringkasten die het beheren de elektriciteitsstroom van uw huis.

Overspanningen, storingen en overbelastingen kunnen deze schakelaars uitschakelen, waardoor wordt voorkomen dat zonne-energie apparaten oplaadt of in het net terechtkomt. Meestal is het echter voldoende om ze terug te zetten naar de juiste status om het probleem op te lossen.

Weet u niet zeker hoe u uw zekeringkast kunt vinden of naar welke schakelaars u moet kijken? Bel ons gratis op (866) 737-2328, en we zullen u telefonisch door de stappen leiden.

Stap 2: Controleer op obstakels

Omdat zonnepanelen directe zonlicht om stroom op te wekken, is het belangrijk om uw panelen vrij te houden van alles dat deze productie zou kunnen belemmeren, waaronder:

 • Bomen waarvan het recente gebladerte het licht mogelijk tegenhoudt. Als dit het geval is, moet u mogelijk enkele takken terugsnoeien.

 • Opgehoopt stof, vuil en stuifmeel dat zich in de loop van de tijd langzaam kan ophopen en kan voorkomen dat zonlicht uw PV-panelen raakt. . Hier zijn enkele gratis tips voor een goede reiniging van zonnepanelen.

U moet ook scannen op obstakels onder de panelen. Nestelende muizen, vogels onder zonnepanelen en ander ongedierte kunnen de componenten van uw PV-systeem beschadigen, wat leidt tot een lagere energieproductie. Het is dus belangrijk om eventuele uitwerpselen en vuil op te ruimen. En het is ook een goed idee om een ongediertebestrijder te installeren om plagen in de toekomst te voorkomen.

Stap 3: Controleer uw zonne-omvormer

Bijna elke PV-installatie wordt geleverd met een omvormer die zet de gelijkstroom (DC) elektriciteit van uw zonnepanelen om in wisselstroom (AC) elektriciteit voor de apparaten van uw huis.

 • Als het licht van uw omvormer voor zonne-energie stabiel en groen is, werkt het. En u hoeft niets te doen

Stap 4: Inspecteer uw zonnemeter

Zonnemeters zijn verantwoordelijk voor het realtime loggen van de energieopwekking van uw PV-systeem. En hierdoor kunt u historische productiegegevens vergelijken met huidige gegevens om afwijkingen op te sporen. Voor veel huiseigenaren vormen zonnemeters de eerste (en enige) verdedigingslinie tegen verloren besparingen.

Maar wat gebeurt er als uw meter stopt met het verzamelen van enkele of al deze energieproductiegegevens? Ga naar Mijn zonnepaneelmeter werkt niet voor een gratis checklist in drie stappen waarmee u snel problemen kunt identificeren en oplossen.

Stap 5: Zonnebewaking installeren

Als u een werkende zonnemeter hebt en vergeet niet om deze regelmatig te controleren, zou u de meeste prestatieproblemen in een vroeg stadium moeten kunnen opvangen. Maar je moet onthouden. En u moet ook gegevens uit het verleden bijhouden om de huidige productiecijfers van zonne-energie in de juiste context te plaatsen.

Voor de gemiddelde huiseigenaar is dit soort zorgvuldigheid niet altijd praktisch.

Een betere aanpak is het installeren van zonnemonitoring (of het repareren van uw huidige monitoringopstelling). 

 • geruisloos op de achtergrond werken en de productie van uw PV-systeem in realtime volgen

 • u toegang geven tot deze prestatiegegevens vanaf elke computer of elk smart device

 • Analyseer uw historische opwekkingsgegevens, lokale weersomstandigheden en wat uw buren genereren om de gezondheid van uw zonne-installatie te bepalen

 • Stuur waarschuwingen wanneer de productie van uw PV-systeem afwijkt van de normale basislijn

Onze oplossingen voor zonnebewaking kunnen u zelfs laten weten of uw PV-installatie “stabiel” is, maar ruim onder wat systemen van vergelijkbare grootte in uw geografische gebied produceren. Hierdoor kunt u ingrijpen en uw systeem configureren voor optimale besparingen.

 

https://zonnepanelenvogelvrij.be/duiven-verjagen/