Badkamer Nieuws
Image default
Badkamer

Hoe kun je je badkamer installaties onderhouden?

Niet alleen de cv-ketel in huis en bijvoorbeeld de apparatuur in de keuken moet onderhouden worden. Ook installaties in de badkamer onderhouden is belangrijk, om bijvoorbeeld een lekkage of een verstopping te kunnen voorkomen. Een deel van het onderhoud aan de badkamer kun je zelf doen. Voor andere klussen is de hulp van een loodgieter wenselijk. In dit artikel lees je meer over het onderhouden van de verschillende soorten badkamer installaties. Dit omvat niet alleen het sanitair in de badkamer, maar bijvoorbeeld ook de leidingen die vanuit de badkamer naar andere delen van de woning lopen. Het maakt dat een probleem met de afvoerleiding in de badkamer ook voor problemen in andere delen van de woning kan zorgen. 

 

Onderhoud om lekkende leidingen te voorkomen 

Wanneer het leidingwerk in huis oud begint te worden, is het verstandig de leidingen periodiek na te laten lopen op lekkages. Er zijn partijen in Nederland, die een lekdetectie uitvoeren. Aan de hand van verschillende professionele hulpmiddelen wordt onderzocht of en zo ja, waar zich een lekkage in de badkamer bevindt. Lekkages kunnen het gevolg zijn van speling welke ontstaat tussen twee leidingelementen. Soms herken je een lekkage zelf, wanneer het gaat om een lekkage rond de aansluiting van het sanitair op de afvoerleiding. In dit geval kan de lekkage het gevolg zijn van een gebroken rubber rond dit aansluitpunt. 

Het is belangrijk een lekkage tijdig te laten verhelpen, wanneer je deze opmerkt. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een ernstige vochtschade aan je woning. Je herkent de vochtschade aan gele tot bruine vlekken die bijvoorbeeld op een plafond of muur ontstaan. 

 

Verstoppingen in de afvoer tegengaan 

Naast de hulp die een loodgieter kan bieden bij het herstellen van lekkende leidingen in de badkamer, helpt deze je bij het oplossen van verstoppingen. Ook de afvoer moet namelijk onderhouden worden. In de afvoer hoopt zich afval op. Denk bij dit afval aan losse haren, overtollig zeep wat in de afvoer stroomt en bijvoorbeeld grote proppen toiletpapier. De combinatie hiervan maakt dat de ophoping van het afval steeds groter wordt. Uiteindelijk zal er geen of nauwelijks water door de afvoer stromen. Je herkent dit aan het feit, dat het water langer in de toiletpot of bijvoorbeeld gootsteen blijft staan. Ook zal er een nare, penetrante geur rond de afvoer van het toilet, de douchebak of de gootsteen hangen. 

 

Zelf een afvoerleiding onderhouden in de badkamer 

Voor het onderhouden van de afvoer heb je niet altijd een loodgieter nodig. Je kunt zelf een poging wagen een (beginnende) verstopping op te lossen. Er zijn verschillende tools die je hierbij helpen. Gebruik bijvoorbeeld een traditionele plopper, waarmee je voor een wisselende over- en onderdruk op leidingen kunt zorgen. Of wat te denken van het gebruik van keukensoda? Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij het onderhouden van een afvoer. Soda heeft een sterk ontvettende werking, waardoor het vuil minder makkelijk aan de wanden van een afvoer blijft hangen.