Badkamer Nieuws
Image default
Badkamer

Wat is een loodgieter?

In sterk uiteenlopende situaties kan de hulp van een loodgieter wenselijk zijn. Wat doet een loodgieter precies? Kun je bij een verbouwing van de badkamer in huis zonder loodgieter aan de slag gaan, of is diens hulp onmisbaar? In dit artikel lees je meer over het werk van een loodgieter. De afgelopen jaren zijn loodgieters, evenals bijvoorbeeld slotenmakers, regelmatig negatief in het nieuws verschenen. Ze zouden veel te hoge prijzen rekenen voor relatief simpele klussen. Het maakt dat het voor consumenten belangrijk is om voor het inschakelen van een loodgieter goed te kijken naar diens betrouwbaarheid. Biedt de loodgieter je vooraf bijvoorbeeld een offerte aan? Komt de genoemde prijs overeen met hetgeen je bij andere bedrijven zou betalen? 

 

Hulp bij het inrichten van een nieuwe badkamer 

Wanneer je de bestaande badkamer in huis renoveert of een nieuwe badkamer laat plaatsen, is de hulp van een loodgieter zeer gewenst. De loodgieter draagt in dit geval zorg voor het leggen van nieuwe leidingen, het verleggen van bestaande leidingen en het aansluiten van sanitaire voorzieningen. Zeker het leggen van leidingen moet op de juiste wijze gebeuren, om vervelende lekkages te kunnen voorkomen. Belangrijk hierbij is dat de elementen van deze leidingen goed op elkaar aansluiten. Wanneer dat niet het geval is, neemt het risico op speling tussen de elementen van de leiding toe; het begin van een lekkage. 

Ook kan een loodgieter bij het plaatsen van een badkamer advies geven over de mogelijkheden die je hierbij hebt. Is de indeling van de badkamer die je reeds hebt uitgedacht logisch? Zijn er efficiëntere indelingen te bedenken? 

 

Lekkages in en buiten de badkamer verhelpen 

Niet alleen biedt een loodgieter hulp bij het renoveren of plaatsen van een badkamer. Ook kan de loodgieter lekkages oplossen. Lekkages kunnen overal in huis ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een leiding welke geraakt wordt bij het boren in de muren. Of wat te denken van sanitaire voorzieningen in de badkamer, die niet goed aangesloten zijn op de afvoerleiding? De speling die hierbij ontstaat zal ertoe leiden, dat er water uit de leidingen sijpelt. 

Tip: bij een serieuze lekkage is het verstandig om voor de hulp van een spoedloodgieter te kiezen. Zo’n spoeddienst is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Des te sneller de lekkage verholpen is, des te kleiner is de kans op een blijvende vochtschade. 

 

Verstopte afvoer laten ontstoppen door een loodgieter 

Een derde situatie waarin de hulp van een loodgieter wenselijk is: bij het ontstoppen van een afvoer in huis. Een verstopping is het gevolg van een ophoping van afval in de afvoerleiding. Er zijn hierbij verschillende potentiële bronnen van een verstopping aan te wijzen. Denk aan vette haren, proppen toiletpapier, maar bijvoorbeeld ook bladeren in de regenpijp of bijvoorbeeld etensresten. In sommige gevallen zal het lukken een verstopping zelf te verhelpen. Dit doe je bijvoorbeeld door gebruik te maken van een trekveer of een plopper. Je kent dat laatste hulpmiddel vast nog van vroeger! Toen werd de plopper veel vaker gebruikt dan tegenwoordig het geval is. Het hulpmiddel is echter niet minder functioneel dan voorheen.