Badkamer Nieuws
Image default
Badkamer

Hoe zorg je voor een veilige badkamer?

De badkamer is een ruimte waar veel ongelukken kunnen gebeuren. Met een veilige badkamer verklein je de kans op ongelukken. In dit artikel geven we een aantal tips zodat jij ook jouw badkamer veilig kunt maken.

Zorg dat de badkamer goed geaard is

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een veilige badkamer maar badkamer aarding is het belangrijkste onderdeel van een veilige badkamer. Aarding in de badkamer is verplicht en dat is niet zonder reden. In de badkamer wordt veel water gebruikt en vaak is het in de badkamer vochtig. Water is een goede elektrische geleider. Dit houdt in dat water veel meer stroom geleidt dan een slechte geleider. Wanneer de badkamer niet goed geaard is kun je onder stroom komen te staan.

Een goede badkamer aarding start met een juist aangebrachte veiligheidsaarding bij de meterkast. De onderdelen in de badkamer die stroom kunnen geleiden moeten geaard worden. Hierbij moet je denken aan stopcontacten, radiatoren, de badkamervloer en metalen voorwerpen zoals een metalen waterleiding, een metalen doucheput, een metalen douchebak, een metalen badkuip en metalen wanden en frames van (voorzet)wanden. Metalen voorwerpen die alleen in aanraking komen met kunstof zoals een metalen doucheput in een kunststof douchebak hoeven niet geaard te worden.

Houdt elektrische apparaten uit de buurt van water

Ook al is je badkamer goed geaard moet je elektrische apparaten uit de buurt van water houden. Wanneer er stroom op een apparaat staat (doordat het apparaat in een stopcontact zit) dat in contact komt met water zal het water de stroom geleiden. Wanneer jij zelf in aanraking komt met het water dat onder stroom staat kun je geëlektrocuteerd worden. 

Zorg voor een gelijkmatige vloer met antislip

Een gelijkmatige vloer verkleint de kans op een valpartij. Kies daarom in plaats van een douchebak met hoge instap voor een inloopdouche. Zo heb je geen opstapje meer waar je over kunt vallen. Doordat de grond richting de lange goot iets lager wordt stroomt het water weg maar merk je hier zelf amper iets van.

Door gebruik te maken van anti slip tegels verklein je de kans dat je uitglijd. plaats deze tegels niet alleen in de douche maar ook in de rest van de badkamer voor meer veiligheid.

Zorg voor een opgeruimde badkamer

Wanneer je badkamer opgeruimd is heb je minder kans om ergens over te struikelen. Heb je kinderen? Zorg dan dat je eventuele medische spullen goed opbergt zodat je kind deze niet kan pakken en in kan nemen. Ditzelfde geldt voor kleine voorwerpen waar een kind in kan stikken. Wanneer je alles goed opbergt in kasten wordt de kans dat je kind iets kan pakken en in zijn mond kan stoppen verkleint.

https://www.aardnet.nl/aarding_woningen/badkamer_aarding