Badkamer Nieuws
Image default
Tegels

Nieuwe badkamertegels kopen? Let op deze technische aspecten

Het kopen van badkamertegels is niet geheel eenvoudig. Tuurlijk moet je de afweging maken tussen grootte en kleur, maar er komt nog meer bij kijken. In dit artikel vertellen we over alle technische aspecten die jij moet weten voordat je nieuwe tegels koopt. Dus wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder want we leggen het allemaal uit.

Let op de hardheid van de tegel

De badkamer wordt vaak gebruikt en het is daarom van belang dat je er goede tegels neerlegt. Zo moet je minimaal een PEI-waarde van 2 hebben. De PEI-waarde geeft aan hoe goed de tegel tegen slijtage kan. Voor je vloertegels in de badkamer is het dan ook verstandig om eigenlijk een PEI-waarde van 3 te hanteren. Zo weet je zeker dat wanneer je met schoenen de badkamer binnenloopt dat je niks beschadigt. Muurtegels hebben meestal een PEI van 1 en zijn daardoor ook niet geschikt voor op de vloer! Maar mocht je dit andersom willen, dan is dat zeker mogelijk. Vloertegels kunnen altijd aan de muur, muurtegels alleen nooit op de vloer. 

Je wilt uitglijden voorkomen

Uitglijden kun je voorkomen door ruwe/ stroeve tegels te gebruiken. De stroefheid van een tegel kan je zien aan de R-waarde. Deze schaalt van 1 tot en met 15 en hoe hoger, hoe stroever. Badkamertegels kunnen nog wel eens nat worden, wat uiteraard logisch is. Ga voor tegels in de badkamer dan altijd voor een R-waarde van rond de 10. Op plekken waar het droog blijft is 9 ook acceptabel, maar daar waar het nat wordt is een minimale R-waarde van 11 aanbevolen. Maar hoe hoger, hoe beter. In de meeste badkamers worden tegels neergelegd met een R-waarde van 13. Zo weet je zeker dat je altijd grip hebt met je voeten en dat je niet snel zult uitglijden. 

Kijk of de tegel gerectificeerd is

Dit betekent dat de randen van de regel haaks geslepen zijn. Dit wordt aangegeven met RETT, RTT of REC. Het slijpen van de tegels wordt erg nauwkeurig gedaan en zorgt ervoor dat je de tegels strak langs elkaar kunt leggen. Mocht je bijvoorbeeld een glad oppervlak willen creëren met tegels zonder kit ertussen dan is dit erg van belang. Maar wanneer je de tegels wat grof wilt leggen dan maakt het niet uit of ze geslepen zijn. Wel is het prettig bij vloertegels, zo heb je een vlakke ondergrond om op te staan.