Badkamer Nieuws
Image default
Tegels

Wat is het verschil tussen doorlopende schulden en leningen op afbetaling?

Zowel doorlopende schulden als leningen op afbetaling stellen je in staat om te lenen, maar ze werken anders. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen.

Met zowel doorlopende schulden als leningen op afbetaling kunt u lenen, maar ze werken anders. Hier zijn enkele van de belangrijkste verschillen.

Voordat u geld leent, is het belangrijk om precies te begrijpen hoe uw schuld zal werken, en een van de eerste dingen die u moet weten, is of de schuld een doorlopende schuld is of een lening op afbetaling.

Leningen op afbetaling zijn leningen voor een vast bedrag die volgens een vast schema worden terugbetaald. Met doorlopende schulden daarentegen mag u tot een bepaald bedrag lenen, maar u kunt zo weinig of zo veel lenen als u wilt totdat u uw limiet bereikt. Als je het aflost, kun je meer lenen.

Laten we zowel leningen op afbetaling als doorlopende schulden eens nader bekijken om de belangrijkste verschillen tussen beide beter te begrijpen.

Hoe lenen werkt bij doorlopende schulden versus leningen op afbetaling

Leningen op afbetaling worden verstrekt door banken, kredietverenigingen en online kredietverstrekkers. Veelvoorkomende voorbeelden van leningen op afbetaling zijn hypotheken, autoleningen en persoonlijke leningen.

Leningen op afbetaling kunnen vaste rentetarieven hebben, wat betekent dat u van tevoren precies weet hoeveel u aan rente per maand en in totaal zult betalen. Ze kunnen ook variabele tarieven hebben. Als u kiest voor een lening op afbetaling met variabele rente, is uw rentetarief gekoppeld aan een financiële index (zoals de prime rate) en kan deze fluctueren. Hoewel uw betalingsbedrag kan veranderen met een lening met variabele rente, is uw terugbetalingstermijn nog steeds vast – uw betalingsbedrag gaat eenvoudig omhoog of omlaag als uw rentetarief verandert, zodat u de lening op tijd kunt terugbetalen.

De meeste leningen op afbetaling worden maandelijks betaald. U weet vooraf precies wanneer uw schuld wordt afbetaald, en als het een lening met vaste rente is, weet u ook de totale kosten van de lening. Deze leningen zijn zeer voorspelbaar – er zijn geen verrassingen.

Doorlopende schulden werkt anders. Veelvoorkomende voorbeelden van doorlopende schulden zijn onder meer kredietlijnen voor eigen vermogen en creditcards. Met doorlopende schulden krijgt u een maximale leenlimiet, maar kunt u ervoor kiezen om slechts een klein beetje van uw kredietlijn te gebruiken, als u dat wilt. Als u bijvoorbeeld een kredietlijn van € 10.000 voor eigen vermogen krijgt, zou u er aanvankelijk slechts € 1.000 van kunnen lenen. Als u die € 1.000 terugbetaalt, komt het tegoed weer voor u beschikbaar.

Sommige doorlopende schulden hebben een open einde, wat betekent dat uw kredietlimiet voor onbepaalde tijd open kan blijven en dat u uw schuld voor altijd kunt lenen en terugbetalen. Dit is het geval bij creditcards. In sommige gevallen kunt u uw kredietlijn slechts voor een beperkte tijd beschikbaar hebben, zoals 10 jaar voor een kredietlijn voor eigen vermogen. Wij zetten even de aanbieders op een rij op https://geld-lenen-zonder-bkr.com/ zodat u weet waar welke termijn is. 

Bij doorlopende schulden weet u vooraf niet wat de totale kosten van het lenen zullen zijn, of wanneer u uw schuld zult terugbetalen. Dat komt omdat u uw lening kunt lenen en terugbetalen en uw lening steeds opnieuw kunt lenen en terugbetalen terwijl uw kredietlijn open is, waarbij uw betalings- en rentekosten elke keer opnieuw worden bepaald op basis van het geleende bedrag. Voor doorlopende schulden wordt in veel gevallen ook een variabele rente in rekening gebracht, waardoor de rentelasten in de loop van de tijd kunnen veranderen.

Wanneer heb je toegang tot geleend geld voor doorlopende schulden versus leningen op afbetaling?

Als je een lening op afbetaling afsluit, krijg je het volledige bedrag dat je leent in één keer wanneer u sluit de lening af. Als u een persoonlijke lening van € 10.000 zou afsluiten, zou u € 10.000 op uw bankrekening hebben gestort of een cheque van € 10.000 krijgen. Als u besluit dat u meer geld moet lenen, heeft u pech – zelfs als u bijna uw volledige saldo van € 10.000 heeft afbetaald. U moet een nieuwe lening aanvragen om meer te lenen.

Bij doorlopende schulden kunt u kiezen wanneer u geld leent. U kunt lenen direct na het openen van een creditcard, zes maanden wachten of jaren wachten om te lenen, afhankelijk van wat u wilt (hoewel als u uw kaart te lang niet gebruikt, deze vanwege inactiviteit kan worden gesloten). Zolang je niet je volledige kredietlijn hebt gebruikt, heb je ook de mogelijkheid om steeds opnieuw te lenen, vooral omdat je aflost wat je al hebt geleend.

Leningen op afbetaling zijn meestal het beste als u wilt lenen om vaste kosten te dekken, zoals die van een auto of een andere grote aankoop. Als je weet dat je moet lenen, maar het moeilijk te voorspellen is wanneer je het geld nodig hebt of hoeveel je nodig hebt, dan is het misschien logischer om doorlopende schulden te maken. Waarom dit precies is wordt hier https://minilening-zonder-bkr.nl/ uitgelegd. Lees het grondig door want het verschil kan u zomaar eens veel geld schelen. 

Hoe terugbetaling werkt voor doorlopende schulden versus leningen op afbetaling

Leningen op afbetaling hebben een voorspelbaar aflossingsschema. U spreekt vooraf met uw kredietverstrekker af hoe vaak u betaalt en hoeveel u betaalt. Als u een lening met vaste rente heeft, verandert uw betaling nooit. Dus als u geld leende op een termijn van vijf jaar en uw maandelijkse betalingen begonnen bij € 150 per maand, over vijf jaar, zouden ze nog steeds € 150 per maand zijn.

Doorlopende schuldbetalingen zijn afhankelijk van hoeveel je hebt geleend. Als u niet uit uw kredietlijn hebt opgenomen, betaalt u niets. Als je hebt geleend, betaal je meestal maandelijks je doorlopende schuld. Maar u betaalt mogelijk slechts een klein deel van wat u verschuldigd bent. Als u bijvoorbeeld een creditcard heeft, kan uw minimumbetaling 2% van uw saldo of € 10 zijn, afhankelijk van wat lager is.

Als u alleen minimale betalingen doet voor doorlopende schulden, kan het lang duren om terug te betalen wat u verschuldigd bent, en u betaalt een hoop rente gedurende de tijd dat de schuld uitstaat.

Je kent nu het verschil tussen doorlopende schulden en leningen op afbetaling

Je kent nu de belangrijkste verschillen tussen doorlopende schulden en leningen op afbetaling, waaronder:

  • Hoe lenen werkt: met leningen op afbetaling mag u een vast bedrag lenen en heeft u geen toegang tot meer geld, tenzij u een nieuwe lening aanvraagt. Bij doorlopende schulden krijgt u een maximale kredietlimiet en kunt u zo veel of zo weinig lenen als u wilt. Je kunt ook meer lenen als je terugbetaalt wat je al hebt geleend.

  • Als je geld ophaalt: als je een lening op afbetaling aangaat, krijg je het volledige bedrag dat je hebt geleend vooraf. Met doorlopende schulden heb je eigenlijk niets geleend als je een kredietlimiet krijgt. U kunt lenen wanneer u maar wilt, zolang de kredietlimiet actief blijft.

  • Hoe terugbetaling werkt: Leningen op afbetaling hebben een vast aflossingsschema en een duidelijke afbetalingsdatum. Uw maandelijkse betalingen worden berekend, zodat u de lening op de aangegeven datum aflost. Met een doorlopend krediet kunt u tijdens het lenen minimale betalingen doen. En omdat u meer kunt lenen naarmate u terugbetaalt wat u al verschuldigd was, is er mogelijk geen definitieve datum waarop u van de schuld af bent.

U heeft dit nodig om te beslissen welk type financiering geschikt is voor uw specifieke situatie, zodat u een lening of kredietlijn kunt krijgen die bij u past.

https://minilening-zonder-bkr.nl/leningen-aanvragen/22500-euro-lenen/