Badkamer Nieuws
Image default
Badkamer

Tips voor goede mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is van essentieel belang. Het zorgt er niet alleen voor dat je gebit er mooi en verzorgd uitziet, maar je voorkomt hierdoor ook vervelende ontstekingen, gaatjes of een slechte adem. Er zijn diverse stappen die je kunt ondernemen om je gebit mooi en gezond te houden. Hierbij enkele tips voor een goede mondhygiëne!

Tip 1: Poets twee keer per dag je tanden

Een goede mondhygiëne begint uiteraard bij het grondig poetsen van je tanden. Zorg er voor dat je dit twee keer per dag doet, minimaal 2 minuten lang. Poets je tanden bij voorkeur bij het opstaan en voordat je naar bed gaat. Zo zorg je ervoor dat je alle etensresten en aanslag op je tanden wegpoetst. Wanneer je dit niet doet, zal dit vuil zich gaan ophopen en kun je snel gaatjes krijgen.

Tip 2: Gebruik een tandpasta met fluoride

Wanneer je je tanden poetst, is het verstandig om een tandpasta met fluoride te gebruiken. Dit is een stof die je tanden minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Zorg ervoor dat je je mond niet te veel met water spoelt na het tandenpoetsen. Zo kan er nog een laagje fluoride op je tanden blijven zitten, die ‘s nachts nog verder kan inwerken.

Tip 3: Gebruik een elektrische tandenborstel

Het wordt door vele tandartsen aangeraden: gebruik een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel is namelijk een stuk effectiever dan een gewone tandenborstel. De elektrische tandenborstel poetst met een gelijkmatige druk over al je tanden. Hierdoor weet je zeker dat alle tandplak verwijderd wordt en heb je minder snel kans op ontstoken tandvlees. De manier waarop je poetst is ook van belang. Zorg ervoor dat je goed alle kiezen meepakt en ook de binnenkant van de tanden en kiezen goed poetst.

Tip 4: Gebruik een mondspoeling

Ontstoken tandvlees kan zeer pijnlijk zijn en bovendien verhoogt het het risico op gaatjes en andere ontstekingen. Goed poetsen en flossen kan hier zeker bij helpen. Een goede mondspoeling kan hierbij ook zeker niet ontbreken. Het is belangrijk om ontstoken tandvlees te spoelen. Hierdoor zal de ontsteking verminderen.

Tip 5: Gebruik tandenstokers, ragers of flossdraad

Hoe goed je je tanden ook poetst, toch kunnen er altijd etensresten en bacteriën tussen je tanden blijven zitten. Zeker tussen je kiezen zit weinig tot geen afstand waar je met een tandenborstel niet bij kunt. Als je dit niet schoonmaakt, ontstaan hier snel gaatjes en tandvleesontstekingen. Om dit te voorkomen, kun je gebruik maken van tandenstokers, ragers of flossdraad. Bij weinig tussenruimte kun je gebruik maken van dun flossdraad en bij veel ruimte kun je een tandenstoker gebruiken. Doe dit bij voorkeur voor het tandenpoetsen, wederom twee keer per dag.