Badkamer Nieuws
Image default
Badkamer

Wat doet een loodgieter voor je badkamer?

Start je binnenkort met een renovatie van de badkamer, of wil je de aanbouw van een geheel nieuwe badkamer voorzien? In dergelijke situaties ontkom je haast niet aan het inschakelen van een loodgieter. Er zijn tal van werkzaamheden te bedenken, welke hierbij door de loodgieter kunnen worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van nieuwe leidingen, of het aanpassen van het bestaande leidingwerk. Voor klussen in de badkamer een loodgieter inschakelen doe je overigens niet alleen bij een renovatie of het plaatsen van nieuw sanitair. Ook bij bijvoorbeeld een verstopte afvoer is de hulp van een loodgieter wenselijk. Of wat te denken van een lekkende leiding in de badkamer? 

 

Werkzaamheden bij aanpassingen aan de badkamer 

Eens in de zoveel jaar wil je de badkamer vernieuwen. Mogelijk zitten er nog kleine, groene of bijvoorbeeld oranje tegels op de wand. Typisch iets van vroeger! Het past minder goed bij de huidige interieurtrends voor badkamers. Het verwijderen van deze tegels op de wanden en vloer kun je vaak zelf. Maak gebruik van een klopboormachine of een vergelijkbaar hulpmiddel om het tegelwerk van de wanden te verwijderen. 

Het verleggen van leidingen, wanneer je voor een nieuwe indeling van de badkamer kiest, is lastiger. Schakel voor deze klus de hulp van een loodgieter in. Zouden de leidingen niet goed op elkaar aansluiten, dan is het risico op een lekkage in de badkamer groot. Dit wil je voorkomen. Je moet er niet aan denken, dat de vloer of het tegelwerk op de wanden er al na een paar maanden weer uit moet om de lekkage te kunnen herstellen. 

 

Hulp bij het oplossen van verstoppingen 

Zoals reeds genoemd werd, helpt een loodgieter niet alleen bij het vernieuwen van het sanitair of het verleggen van leidingen in de badkamer. Ook voor het oplossen van verstoppingen kun je rekenen op de loodgieter. Een verstopping is over het algemeen het gevolg van een ophoping van restafval in een afvoerleiding. Denk bijvoorbeeld aan haren, zeepresten of bijvoorbeeld dikke proppen toiletpapier. Een beginnende verstopping kun je soms nog zelf verhelpen, door de afvoer bijvoorbeeld te ontstoppen met een klassieke plopper. Bij een serieuze verstopping is dit niet meer mogelijk en zal een loodgieter de afvoerleiding onder hoge druk voor je moeten doorspuiten. 

 

Lekkende leidingen in de badkamer verhelpen 

Een derde situatie waarin de hulp van een loodgieter wenselijk is: een lekkende leiding in de badkamer. Een lekkende leiding kan zich achter een wand bevinden, maar bijvoorbeeld ook direct na het aansluitpunt met het sanitair in de badkamer. In dat laatste geval zal je de lekkage al snel als zodanig herkennen. Vergelijkbaar met een lekkende leiding, is een lekkende douchekraan. In beide gevallen is het belangrijk zo snel mogelijk voor een oplossing te zorgen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat er al snel een blijvende schade aan je woning ontstaat. Je herkent vochtschade aan de lichtgele tot bruine vlekken op wanden of het plafond. 

Tip: schakel bij een lekkage of verstopping in de badkamer een spoedloodgieter in. De meeste loodgieters bieden zo’n dienst aan.