Badkamer Nieuws
Image default
Badkamer

Wat zijn de termen top-down en bottom-up?

In de zoektocht naar nieuwe raamdecoratie op maat kom je al snel bij plissé gordijnen uit. Deze gordijnen met geplooide stof zijn tegenwoordig erg populair. Ook hebben ze andere voordelen. Zo kun je met de gordijnen precies de hoeveelheid lichtinval en privacy bepalen. Daarnaast staan de plissé gordijnen erom bekend dat ze een goede isolerende werking hebben. Het is zelfs mogelijk om voor een dubbele stof te gaan.

 

Ook het top-down en bottom- up systeem is een groot voordeel. Dit zal niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen. Want wat betekent dit precies? En wat is het voordeel van dit systeem? Dat kom je te weten in dit artikel.

Wat is het top-down en bottom-up systeem?

Ga je voor plisse gordijnen, dan ga je voor raamdecoratie met een top down en bottom up systeem. Deze eigenschap maakt het type raamdecoratie uniek. Dit wil zeggen, dat je boven- én onderkant van het gordijn kunt bedienen. Met die functie heb je zelf de regie in handen over de plaatsing van het gordijn.

 

Je kunt het gordijn bijvoorbeeld precies op de plek van de zon plaatsen. Op die manier reguleer je de lichtinval van buiten. Of het zo plaatsen, dat mensen vanuit buiten geen inkijk meer hebben. Dan zet je het plissé gordijn op ooghoogte en heb je meer privacy. Ook kun je ze nu op die manier instellen, dat je wel van zonlicht kunt genieten en toch privacy hebt. Het is maar net waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Hoe stel je de hoogte in?

Het instellen van de boven en onderkant van het gordijn kun je vaak op twee manieren doen. De plissé gordijnen zijn meestal voorzien van koorden en handgrepen. Net als bij shutters op maat soms het geval is. Met die handgrepen en koorden kun je de hoogte van het gordijn bepalen. Soms hebben de gordijnen ook alleen handgrepen.

 

De stof van het gordijn wordt ertussen gespannen. De term plissé staat voor geplooid. Dit geplooide maakt het mogelijk om de gordijnen zowel op een smalle als brede manier uit te rekken.

Het monteren van de gordijnen

Het handige is bovendien dat de gordijnen geschikt zijn voor nagenoeg iedere raamsoort. Ook kunnen ze op kunststof kozijnen worden gemonteerd. Het bevestigen van de gordijnen vereist geen schroeven of spijkers die het oppervlakte beschadigen. Er zijn op het internet genoeg instructie handleidingen en videos te vinden om het monteren stap voor stap uit te leggen. Zo word je goed op weg geholpen en hangt het gordijn in no-time op zijn plaats. 

 

http://www.inhuisplaza.nl/