Badkamer Nieuws
Image default
Badkamer

Een lage waterdruk: zelf oplossen of een loodgieter bellen?

Een lage waterdruk in huis kan heel frustrerend zijn. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de badkuip niet goed vult, de douchekop een zwakke straal heeft of dat het eeuwen duurt voordat de wasmachine is gevuld. Wanneer het er op lijkt dat de waterdruk in huis laag is, zoek dan eerst uit wat de oorzaak is. In dit artikel leest u hoe u de oorzaak van een lage waterdruk kunt achterhalen, of u dit gemakkelijk zelf kunt oplossen of dat u beter hulp van een professionele loodgieter kan inschakelen. Onze professionals van Loodgieter Haarlem staan voor u klaar wanneer u er zelf niet uit komt.

Is de watermeterklep open?

Wanneer de waterdruk in uw huis laag is kan dit komen omdat de watermeterklep niet volledig open staat. Dit is voornamelijk het geval wanneer er onderhoud is gedaan aan het sanitair. De watermeterklep bevindt zich naast de watermeter op de belangrijkste stadswaterleiding voor uw woning. Meestal kunt u deze vinden op een buitenmuur van de woning, in een ondergrondse ruimte tussen het huis en de straat of in de kelder. U kunt zien of de klep volledig open staat wanneer de klephendel parallel staat aan de waterleiding. Staat de klephendel echter schuin, dan staat de watermeterklep niet volledig open.

Is de afsluitklep open?

Naast de watermeterklep is er nog een andere hoofdafsluiter voor het water. Ook deze kan gedeeltelijk afgesloten zijn nadat er reparaties of onderhoud zijn geweest aan het sanitair. Meestal kunt u de afsluitklep vinden in het huis, in de buurt van de hoofdleiding die het huis binnenkomt via een buitenmuur. Net als bij de watermeterklep kijkt u of de klephendel parallel staat aan de waterleiding. Is het echter een schuifafsluiter met een wielachtige hendel? Draai dan de hendel volledig tegen de klok in.

Defecte drukregelaar

Vaak wordt een lage waterdruk veroorzaakt door een defecte drukregelaar. Dit is een regelklep die zorgt voor een verlaging van de waterdruk in het leidingsysteem zodat de druk op een veilig niveau blijft. Deze voorkomt dat de leidingen beschadigen. Een defecte drukregelaar kan zowel een erg verhoogde of verlaagde waterdruk veroorzaken. Wanneer er sprake is van een defecte drukregelaar zal deze het vrij plotseling hebben begeven. Om een drukregelaar te vervangen kunt u het beste een professional van loodgietersbedrijf Haarlem inschakelen.

Oude stalen waterleidingen

Oude stalen waterleidingen kunnen gaan corroderen aan de binnenkant waardoor na verloop van tijd de corrosie en kalk de leidingen afsluit. Het effect hiervan merkt u niet plotseling, dit is een proces van tientallen jaren waardoor de waterdruk geleidelijk aan vermindert. Houdt dit in gedachten wanneer u naar een nieuwe woning verhuist. Dit probleem kan alleen opgelost worden door het vervangen van de oude leidingen.

Weet u niet zeker door welk probleem de lage waterdruk in uw woning wordt veroorzaakt? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers van Loodgieter Haarlem.

https://loodgieter-haarlem.nu/