Badkamer Nieuws
Image default
Verwarmingen

Ik zoek een infraroodpaneel voor bijverwarming, waar moet ik op letten?

Met een infraroodpaneel kan je gericht een plek verwarmen, zoals je badkamer of boven de eettafel in de huiskamer. Vooral ‘s avonds kan dat prettig zijn, zonder extra gas te verstoken, zeker in een grote ruimte zoals een woonkamer. Stel je zit bijvoorbeeld toch de hele avond op een plek, dan is het bijverwarmen met een infraroodpaneel een puike oplossing.

De badkamer bijverwarming is vergelijkbaar; het is een koud gevoel als je onder douche vandaag komt; een infraroodpaneel – al of niet verwerkt in de spiegel – geeft een behagelijke warmte.

Wat je kan bijverwarmen is wel begrensd. Als je kamertemperatuur 15 graden is, dan ga je het boven de bank niet 21 graden krijgen. Uit de praktijk blijkt dat je gemiddeld tussen de 3 en 4 graden kan overbruggen met infrarood panelen.

 

Welk infraroodpaneel moet ik kiezen?

De keuze is reuze en is overweldigend. Welk infraroodpaneel moet ik kiezen voor mijn toepassing?

Op onze site ExtraWarmte.nl vind je uitgebreide filters waarin je kan selecteren op basis van je eisen en de ruimten waarin het paneel gebruikt wordt.

Vele mogelijkheden

Je kan infraroodpanelen selecteren onder andere op kleur, wattage, toepassing (woonkamer, badkamer enz), waterbestendigheid, de afmetingen, type oppervlakte van het paneel en natuurlijk aanschafprijs.

Daarnaast kan je aangeven uit welk materiaal het paneel moet bestaan waar je kan denken aan glas, metaal, kunststof en zelfs keramiek. Vooral dat laatste is erg fraai en inmiddels een trend aan het worden.

Stel, je wilt een infraroodpaneel voor in de woonkamer, dan kun je dit ook aangeven. Voor de badkamer is ons advies om een paneel met een gladde oppervlaktestructuur te kiezen, zodat je deze eenvoudig kunt afnemen met een doek.

Zoals gezegd: de mogelijkheden zijn groot.

Kan je temperatuur instellen van een infraroodpaneel?

Een infraroodpaneel warmt niet direct de lucht op, maar de omliggende objecten (mens, dier, bank, kasten enz), waarmee de lucht indirect wordt opgewarmd. Dit is het grote verschil met gasgestookte centrale verwarming.

Een thermostaat helpt dan mee om zuinig met de elektriciteit om te gaan. In veel gevallen zit er geen standaard thermostaat bij een paneel. Je kan er wel voor kiezen een (draadloze) thermostaat aan te schaffen, dan heb je er geen omkijken naar. Zo zijn ze panelen inclusief draadloze thermostaat, zoals de Ecosun 600 Watt infraroodpaneel.

In feite heb je de keuze tussen twee opties:

  • een inbouwthermostaat met Wifi of
  • of een losse draadloze thermostaat (zonder Wifi).

Configureer zelf een Slimme thermostaat

Voor de laatste boven genoemde optie van een losse thermostaat, bieden wij een keuzehulp voor thermostaten. Al alternatief kan je ook een iets mindere slimmere thermostaat combineren met een slimme stekker dia via wifi is verbonden met je smartphone. Je doet eerst de slimme stekker in het stopcontact, vervolgens sluit je de losse thermostaat (plug-in) aan op de slimmer stekker.

Je kan dan instellen dat je paneel ‘s avonds na 23 uur altijd uit gaat, zodat die ‘s nachts niet voor niets aan staat.

Thermostaat niet altijd nodig

Een thermostaat is pas echt zinvol als een infraroodpaneel of panelen het mogelijk maken om de ruimte dusdanig warm te krijgen dat ze op een gegeven moment moeten afslaan.

Gebruik je een infraroodpaneel alleen voor het bijverwarmen? Dan heb je in feite geen thermostaat nodig. Waarom? Een paneel schakelt uit doordat de ruimte niet te warm wordt. Vaak heb je dan aan een slimme schakelaar of slimme stekker al genoeg.

Meer weten? Bezoek ExtraWarmte.nl

https://extrawarmte.nl