Badkamer Nieuws
Image default
Badkamer

Een badkamer op zolder

In veel huizen doet de zolder enkel dienst als opbergruimte. Toch kan je deze ruimte beter benutten, bijvoorbeeld door er een luxe badkamer te bouwen. Maar let op, want deze aanpassing vraagt wel een goede voorbereiding. Dit zijn een paar tips om in je achterhoofd te houden.

Is de structuur klaar voor de ombouw?

Je hebt er misschien nog niet bij stilgestaan, maar een badkamer is zwaar. Het sanitair, de tegels en het water vormen een flink gewicht. Niet elke zoldervloer is sterk genoeg om dit gewicht op te vangen, vooral wanneer je een oude houten vloer hebt. Laat eventueel een stabiliteitsingenier je vloer inspecteren.

Let op: voor bepaalde aanpassingen moet je sowieso een architect inschakelen, zoals het zagen van een nieuwe trapopening voor een vaste trap naar de zoler. 

Zit er al isolatie in het dak? Voor een badkamer op de zolder is het belangrijk dat het schuine dak geisoleerd is. Doe dit zelf of schakel een externe firma in. Deze isolatiewerken worden dikwijls gecombineerd met andere aanpassingen van het dak, zoals de plaatsing van een dakraam of dakkappel om meer licht binnen te laten.

Tip: met deze voorbereidende werken kan je veel geld besparen door ze zelf uit te voeren. Een oude vloer uitbreken, oude isolatie verwijderen… doe je makkelijk zelf met behulp van sloopmateriaal en een afvalcontainer (die vind je hier).

Technische voorzieningen

Voor een badkamer op zolder moet je een paar technische zaken voorzien:

  • Wateraanvoer voor zowel warm als koud water
  • Afvoeren voor de douche, het bad en wastafels
  • Afvoeren voor het toilet
  • Elektrische voedingen voor stopcontacten
  • Elektrische voedingen voor verlichting
  • Verwarming (radiator of vloerverwarming)
  • Mechanische ventilatie

Tegenwoordig zijn er allerlei zelfbouwpakketten voor handige harry’s. Ben je zelf niet zo handig, schakel dan een elektricien, loodgiet en HVAC-specialist in. 

Ruimte-indeling en functionaliteit

Optimaliseer de ruimte. Houd rekening met het schuine dak en de beperkingen in de hoogte. Vaak is het niet mogelijk om een douche aan de buitenkant van de zolderruimte te plaatsen omdat het plafond daar te laag is. Dit zal dus mee het ontwerp bepalen. 

Zoek een praktische layout. Maak gebruik van multifunctionele meubels om plaats te besparen. Een radiator kan bijvoorbeeld dienst doen als handdoekrek.