Badkamer Nieuws
Image default
Badkamer

Badkamer installaties regelen doe je zo

Ga je binnenkort aan de slag met de badkamer? De kans is relatief groot, dan je hierbij badkamer installaties aan zal moeten passen of deze aan moet sluiten. Denk bijvoorbeeld aan de leidingen die door de badkamer lopen. Bij een verandering van de indeling van de badkamer, zullen ook de leidingen verlegd moeten worden. In andere gevallen is het uitbreiden van het bestaande leidingnetwerk noodzakelijk. Dat laatste geldt bijvoorbeeld, wanneer je de huidige douche vervangt door een combinatie van een losse douche met een bad. Ook het aansluiten van sanitaire voorzieningen is onderdeel van de badkamer installaties die je uit moet voeren. 

Om de kans op lekkages in de badkamer of bijvoorbeeld onnodig veel schade aan de wanden en vloer in deze ruimte te voorkomen, is het verstandig om een loodgieter in te schakelen. Loodgieters beschikken over de kennis en kunde om de verschillende badkamer installaties op correcte wijze aan te sluiten. 

 

Aan de slag met het leggen van leidingen 

Het aansluiten van badkamer installaties, zoals het sanitair, begint bij het maken van een concreet plan. Bespreek de plannen en het ontwerp van de badkamer met een loodgieter, om te kijken welke voorbereidende werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Zoals reeds werd aangehaald, zullen in veel gevallen leidingen gelegd of verlegd moeten worden. Ook zal er mogelijk bestaand sanitair moeten worden losgehaald. Hoe groots pak jij de renovatie van de badkamer aan? Voor het verwijderen van het tegelwerk op wanden of de vloer heb je de hulp van een loodgieter niet nodig. Dit kun je vaak relatief makkelijk zelf doen. Op het internet vind je instructies voor de uitvoering van deze klus. 

 

Aansluiten van het nieuwe sanitair 

Zodra de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd zijn door de loodgieter, kan het nieuwe sanitair worden aangesloten. Ook dit is een typisch voorbeeld van een klus voor een loodgieter. De loodgieter zorgt dat het sanitair zo wordt aangesloten, dat er geen speling kan ontstaan tussen het sanitair en de leidingen. Dit betekent niet dat je nooit te maken zal krijgen met een lekkage in de badkamer. Immers, badkamer installaties bevatten vaak rubberen ringen rond het punt waar deze op de leidingen worden aangesloten. Zou dit rubber scheuren, dan neemt de kans op speling tussen het sanitair en de leidingen toe. 

Naast de sanitaire installaties in de badkamer, hangen de meeste mensen hier een elektrische radiator op. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die de vloer in de badkamer van vloerverwarming voorzien. De elektrische radiator kan noodzakelijk zijn, om te kunnen voldoen aan de eisen uit het Nederlandse Bouwbesluit. 

 

Onderhoud aan installaties in de badkamer 

Schakel de loodgieter niet alleen in voor het aansluiten van de installaties in de badkamer. Er zal eens in de zoveel tijd onderhoud benodigd zijn. Denk bijvoorbeeld aan het periodiek doorspuiten van de afvoer. Het helpt een verstopping in de afvoerleiding te voorkomen. Ook kan het verstandig zijn om de leidingen, zeker wanneer deze ouder worden, regelmatig te laten controleren op lekkages. Veel loodgieters kunnen een lekdetectie uitvoeren; het helpt lekkages op te sporen zonder wanden of vloeren open te moeten breken.